>

"MB'nin faiz kararı yaptırım planlayan işletmeyi olumsuz etkileyebilir"

"MB'nin faiz kararı yaptırım planlayan işletmeyi olumsuz etkileyebilir"

"MB'nin faiz kararı yaptırım planlayan işletmeyi olumsuz etkileyebilir"

(BASIFED) Genel Sekreteri ve Aconplus Yazılım ve Yönetim Danışmalığı A.ŞYönetim Kurulu Başkanı Sinan Gültekin, Merkez Bankaı'nın (TC - MB) faiz artış kararının yatırım yapmayı planlayan işletmeleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB). Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizi oranını 750 baz puan artırarak yüzde 17.5 ten yüzde 25 düzeyine çıkartığını hatırlatan Gültekin. "Faiz artış yüksek borcluluk oranına sahip olan veya yatırım yapmayı planlayan işletmelerin olumsuz bir durum oluşturabilir: Faiz artışının işletmelere olan etkileri ise sektörel ve firmasal bazda farklılık gösterebilir.

 Faiz artış, borçlanma maliyetlerini yükselteceği için,yüksek borçluluk oranına sahip olan veya yaptırım yapmayı planlayan işletmeler için olumsuz bir durum oluşturulabilir. Bu nedenle. işletmelerin finansal yapılarımı güçlendirmeleri ve borçların yeniden yapılandırmaları gerekebilir.Faiz artışı, tüketici talebini de azaltabileceği için, talep duyarlılığı yüksek olan sektörlerde satış ve karlılık baskısı  yaşabilir. Bu nedenle, işletmelerin maliyet yönetimi ve fiyatlandırma stratejilerini gözden geçirmesi lazım dedi.

Sinan Gültekin, MB'nin faiz artışının, enflasyonla mücadelede kararlı bir adım olduğu yorumunu yaptı.

"İşletmeler, ihracata yönelik potansiyelini değerlendirebilir''

Faiz artışının aynı zamanda ihracatçı firmalar için olumlu bir durum oluşturabileceğini belirten Gültekin. "Öte yandan. ,faiz artışı, enflasyon beklentilerini düşürerek reel faizi artıracağından, tasarruf sahipleri için olumlu bir durum oluşturabilir. Bu durum, finansal piyasaya olan ilgiyi ve likiditeyi artırabilir. Ayrıca, faiz artışı TL've olan talebi artırarak kur riskini azaltacağı için, ihracatçı işletmeler için olumlu bir durum oluşturabilir. Bu nedenle,işletmelerin döviz pozisyonlarını yönetmeleri ve ihracat potansiyellerini değerlendirmeleri gerekebilir" ifadelerine yer verdi